15 Ocak 2013 Salı

Villalarda Odun ve Kömür Kullanımı Üzerine

Tepekent’te doğalgaz altyapısı mevcuttur ve villalar ile müştemilatlarda doğalgaz tesisatı hattı çekilmiş bulunmaktadır.
Isınma amaçlı doğalgaz kullanılmaktadır ve doğalgaz çevre dostu bir yakıttır. Ancak bazı villalarda ve müştemilatlarda yoğun duman çıkaran yağlı kömür, plastik ve karbon içeren malzemelerin yakılmasından dolayı hava kirliliği gözlemlenmiş, hatta üyelerden yoğun şikayetler alınmıştır.
Çevre ve Orman Bakanlığı’nın bu konuyla ilgili olarak aldığı karara göre, Doğalgaz’ın mevcut olduğu bölgelerde odun, kömür ve fuel oil gibi yakıtların kullanılması cezaya tabidir.
Tepekent’in şehrin dışında olması ve rüzgar alan bir bölgede bulunmasından dolayı, hava koşulları şömine kullanımında odun yakılmasını tölere etmektedir. Ancak sürekli olarak katı yakıtlarla ısınmayı sağlamak çevredeki villaları rahatsız etmektedir. Bu sebeple villa sahiplerinin şu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir:
-         Villalarda ısınmanın birincil yöntemi doğalgaz olmalıdır.
-         Villasında şömine kullanan üyelerimizin, yakmak için sadece odun kullanması ve bu odunların yoğun duman çıkmasına sebebiyet vermemesi için kuru olması sağlanmalıdır.
-         Naylon poşet, plastik ambalaj malzemesi gibi karbon içerikli malzemelerin yakılarak imha edilmemesine dikkat edilmelidir.
-         Şömine bacasının komşu villaları rahatsız etmeyecek seviyede olmasına dikkat edilmeli, gerekirse baca yükseltilerek dumanın bertaraf edilmesi sağlanmalıdır.
-         Müştemilatların baca seviyeleri villaların yüksekliğini aşamayacağı için, müştemilatlarda da doğalgaz kullanımına geçilmelidir.
-         Evlerden çıkan ambalaj atıklarının tümü geri dönüşebilen malzemeler olduğundan, asla yakılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder